Cyber Security Forum 2020 – PWRD BY ATVZ

Datum objave: 10.02.2020

29.01.2020. na Tehničkom veleučilišta u Zagrebu, u organizaciji udruge Alumni Tehničkog veleučilišta u Zagrebu održana je prva konferencija o računalnoj sigurnosti pod nazivom Cyber Security Forum. Kao projekt u začetku ideja je stvoriti okruženje u kojemu su korisnici svjesni o opasnostima koje se nalaze u domeni informacijske sigurnosti te podizanje svijesti o načinima na koje se moguće kvalitetno obraniti od napada.

Uz znatni broj prisutnih članova udruge imali smo čast ugostiti i veliki broj stručnjaka koji je zajedno sa našim predavačima približio svakodnevne izazove u domeni zaštite od zlonamjernih softvera i napada.

 

Naši predavači:

Predavač: Ines Trbojević
Tema: Kako preživjeti masovnu zarazu zlonamjernim kodom
Opis: na NotPetya primjeru će se objasniti kako Business Continuity može pomoći kod napada zlonamjernim programima, kojim rizicima možemo biti izloženi, koje mjere zaštite možemo poduzeti i kako smanjiti posljedice.

Predavač: Domagoj Javorović
Tema: Web crawler – drugačiji pogled
Opis: doći do podataka i informacija nikada nije bilo lakše. Koristeći se Internetom korisnici mogu brzo doći do informacija koje ih zanimaju. Što više su informacije dostupne to je veći “bazen” iz kojega treba pronaći relevantne informacije i obraditi ih. Korištenjem web crawlera specijalizirani korisnici brzo mogu doći do informacija koje ih zanimaju kao i nadzirati specifična web sjedišta kako bi bili ažurni s promjenama. Korištenjem automatiziranih sustava za pretraživanje Interneta korisnici s istim mogu ući u interaktivni odnos, odnosno doprinositi, na određeni način, web stranicama. S obzirom na porast online anketa i ostalog interaktivnog sadržaja korištenje automatiziranih alata dovodi u pitanje vjerodostojnost istih kao što će prikazati praktična demonstracija na predavanju.

Predavač: Davorka Topolčić
Tema: Forenzička analiza zloćudnih programa korištenjem Volatility frameworka
Opis: zloćudni programi i njihovo razorno djelovanje poznato je većini korisnika. Ono što je manje poznato jest da za hvatanje u koštac sa malicioznim kodom nisu potrebna skupa softverska rješenja. Dovoljno je malo programerskog znanja, dobro računalo i par linija koda.

Predavači su se i nakon predavanja zadržali na druženju sa članovima gdje su odgovarali na brojna pitanja prisutnih kao i dali savjete i kritike kako bi ova konferencija idućeg godine doživjela novu iteraciju u vidu dodatnih tema i predavača.

Zahvaljujemo svima zainteresiranima koji su prisustvovali na predavanjima te svima koji su pozdravili ideju te doprinijeli ostvarivanju iste.